Nu är det slut!

Det förra inlägget var den sista texten från det året. Hoppas du gillade det.  Ca 14 månader har det blivit hittills uppe på Finnmarksvidda och jag vill passa på att tacka Nils Rolf, Per, Randi, Arvid med familjer och alla andra jag träffat på Vidda genom åren. Tack för er gästfrihet och trevliga stunder. Om du väljer i kategorer och klickar på ”Dagbok” så kommer alla inläggen upp och fortsätter du skrolla ner så kommer det även dagboksnoteringar från Nya Zeeland.

 Klemet i samspråk med nå turister. R.I.P!
 
 
 
 

 

 


Dagbok Finnmarksvidda 13

26/8 soligt med lite moln

Fiskade Oaivvos och Jorba. Hade riktigt trevligt fiske på superpuppa. Fick ett 15-tal Harrar. Några riktigt fina. Största var nog på ca 1.4kg. En kanondag! Fotade närbilder på harr och under vatten. Ljungpipare. Såg fjällvråk som cirklade över mig, havsörn från båten och Krigsflygplan på lågsniff. Blåbären börjar äntligen mogna. Åt pannkakor med fetaost oliver och schalottenlök med balsamicoreduktion och nyplockade hjortron.

 
 

Dagbok Finnmarksvidda 12

25/8 molnigt

Fiskade Jokkamokki och Halkavar. Fick fyra fina fiskar i långnackeströmmen. Harr. Största på 1.2kg. det stod även öring på nacken som jag skrämde när jag vadade över. Senare fick jag en av dem........ Eller jag tappade den nedanför fötterna. Den var ute med 25 meter backing första rusningen, uppskattade fisken till strax över kilot. Fick inge mer fisk.

Gulärla

Dagbok Finnmarksvidda 11

24/8 Sol och Blåst

I går var jag ner till Jorba L. och hade fantastiskt fiske på foamnattslända och superpuppa. Jag toppade med en harr på 1.4kg och fick flera 1.3-or. Dagen avslutades med några kast i Oaivvos på väg tillbaka, där jag fotade en harr på 1.2kg med magnifikt ryggsegel. Totalt blev det 31 harrar på några timmars fiske, det är ju inte fy skam. I dag har jag bastat och jag tror inte att det blir något fiske. Igår åkte Rolf; Arvid och Berit hem  så nu är jag ensam i gen.

Lappsparv

Dagbok Finnmarksvidd 10

22/8

I går läste jag ut Derek Grzelewskis bok ”The Trout Diaries”. Den var mycket bra och jag fick ett uppslag om att fiska M%¤# River mer. För att fiska från sjön och upp i strömmen behöver man en båt. Sen måste det utforskas lite mer spring creeks på västkusten. Är lite småbakis i dag. Satt och surrade med Rolf och Arvid till klockan 5 och drack sprit. Rolf berättade att vid Bieddjujavri blev en man skjuten under kriget. En man som brukade hjälpa till på bosättningarna på vidda. Det var en krigsfånge som smitit från ett fångläger i Karasjok som ska ha gjort det. De hade träffats i Suossjavri. Krigsfången hade följt efter honom och jagat i kapp honom vid tidigare nämnda sjö och skjutit honom med pistol. Rolfs mormor hade stickat ett par vantar till den skjutna mannen, som krigsfången senare hade på sig när han besökte dem i Mollisjokk. Om jag minns det rätt, det var ju lite suddigt.

Ovan nämnda Å (fast inte) 😊
En fisk från just den ån på NZ
Spring creek -öring
 
 
 
 

Dagbok Finnmarksvidda 9

21/8 solsken och lite blåst

Dagen började med att det satt en varfågel på taket. Sen ryttlade den ca 3 meter ovanför skallen på mig innan den flög i väg. Jag har fått in en sork i stugan, ska försöka bli av med den på något sätt under dagen……….. 15 minuter senare. Nu är den död. Hade gärna sluppit att döda den, men jag fick en möjlighet och var tvungen att ta den. Det var bara en unge.

Tänkte bara tillägga att när det är sork och lämmel-år blir det mycket rovfågel där uppe, och då är det extra roligt att vara där.

 

Dagbok Finnmarksvidda 8

20/8 Solsken 22+c

Solade större delen av dagen. Plockade ner stortältet, åt pasta med pesto, sen blev det ett par timmars fiske i Oaivvos L. Fick 8 harrar och en öring på 7hg. Superpuppa fiskad släpande med linan i en båge. Största harr 1.2kg. Jordugglan satt sig på brädhögen precis utanför fönstret. Det var ju ett tag sedan jag någon av dem nu, så det var ju roligt. Rolf, Arvid och Berit kom upp, och det blev öl vid brasan. God natt! Kl 01.00

 
 

Dagbok Finnmarksvidda 7

19/8

Hörde tornfalkar, så jag gick ut på trappen och höll nästan på att få en av ungarna i huvudet, den vände bara någon meter ifrån mig.  De två ungarna lekte med varandra och jag fick en uppvisning i luftakrobatik i nästan en kvart. Sen var det dags att flyga vidare. En av ungarna flög rakt in i de fem kråkornas flock bara för att retas med de större långsammare fåglarna. Kul morgon. Sjön ligger spegelblank. Solen skiner. Det blev en fin dag med några bra bilder. Fiskade först på lång-smalön; Fick ett par småharrar. Sjön ligger fortfarande spegelblank. Jag åkte vidare ner till nacken och strömmen, fick några fina harrar på kilot- 1.1 på dubblelegs och superpuppa. Åkte hem och slog en aioli och åt saltkokt potatis plus ibericoosten. Det var smaskigt. Tack åter igen Mr Ström! Ja just ja jag såg en havsörn i dag. Gammal fågel.

 

Dagbok Finnmarksvidda 6

18/8 Solsken

I dag har jag legat och solat hela dagen. Såg tre stycken stenfalkar som de fem kråkorna härjade med.  Fotade alfågel i dag och dimma i morse. Ingen mening med att fiska. Har inget sug. Åt halloumiburgare, det var jättegott. Tack Magnus. (Som lämnat efter sig en hel del god mat)

 

Dagbok Finnmarksvidda 5

17/8 Strålande solsken 22+c i skuggan

 Fisket var segt. 5 harrar och en öring. Öringen var en gammal bekant. Fick samma fisk för 2 år sedan. Den har skadad överkäke. Det var ju kul. Den hade växt ett hg sen förra fångsten då vägde den 1.4kg nu 1.5kg. I dag såg jag både varfågel och stenfalk på campen. Iesjavri låg helt spegelblank i dag, det är ju inte så ofta.

 

RSS 2.0